En resa i tiden
En skol- eller gruppresa på Anten-Gräfsnäs Järnväg – en lärorik upplevelse!
Ett riktigt koleldat ånglok drar tåget den 12 kilometer långa sträckan mellan Anten och Gräfsnäs. Största tillåtna hastighet är 40 km/tim, vilket ofta var den fart man färdades med på de smalspåriga järnvägarna i början av seklet. Kolåtgången är ca 10 kilo per kilometer. Loken som används är från 1910 – 1920 och väger 25 – 35 ton.
Tågresan påbörjas oftast på stationen i Anten. Stationshuset, ursprungligen byggt år 1900 är renoverat i ett skick som det var på 1930 – 1940-talet.
Reseledaren hämtar gruppens gammaldags biljetter av hård kartong inne i stationshusets väntsal. Här får man också veta vilken vagn som är bokad för gruppen.
Under första etappen på resan mellan Anten och Kvarnabo passerar vi bl.a. banvaktsstugan Humlebo. Här bodde den banvakt som hade ansvaret för tillsynen av den bansträcka som vi just nu färdas på.
Några hundra meter norr om banvaktsstugan ligger hållplatsen Arelid. Här stannar tåget ibland för att ta upp eller lämna av passagerare.
På mellanstationen som heter Kvarnabo och ligger 8 kilometer från Anten stannar tåget för att fylla vatten i lokets vattentankar. Under dessa 12 minuter brukar alla gå av för att se närmare på loket. Loket drar drygt 50 liter vatten per kilometer. På en resa tur och retur Anten – Gräfsnäs betyder det att 1500 liter måste fyllas på.
I samband med att loket tar vatten sker historiska föreläsningar i samarbete med studieförbundet Vuxenskolan, Göteborgsregion Sydost.
Observera att rullstolsburna passagerare tyvärr inte kan kliva av och på i Kvarnabo.
För att återskapa känslan av att resa som förr i tiden är också personalen klädd i gammaldags mundering.
På loket finns både lokförare och eldare. På tåget finns också en tågbefälhavare som ofta har en eller flera konduktörer till sin hjälp med att klippa biljetter och svara på frågor.
Du känner igen tågbefälhavaren på att han har ett blått band i mössan. På stationerna är det ”stinsen” eller tågklareraren som bestämmer. Denne har ett rött band i mössan och vinkar av tåget med sin ”signalspade”.
Framme i Gräfsnäs skall loket inte bara växlas till andra ändan av vagnarna utan också vändas så att det går rättvänt tillbaka mot Anten.
Detta sker på en vändskiva där det cirka 30 ton tunga loket vrids runt med handkraft av lokföraren och eldaren. Vändskivan väger cirka 10 ton vilket innebär att ett par personer vänder på cirka 40 ton.
Efter några minuters promenad från stationen genom Slottsparken med sina mäktiga ekar hittar man nere vid sjön den gamla ruinen med anor från Gustav Vasas dagar.
I slottsparken finns det stora lekytor, lekplatser och en fin badstrand, vi kan dock inte garantera att det är varmt i vattnet. Intill det fina badstället finns också en restaurant och en kiosk.