Lennart Nordh har avlidit!

Lennart Nordh

Lennart Nordh

Lennart Nordh har avlidit!

Under morgontimmarna tidigt i morse nådde oss budet att Lennart Nordh avlidit efter en längre tids sjukdom.

Lennart var en av de första som jag träffade i Sjövik när jag själv blev aktiv i dåvarande Stora Lundby Järnvägsmuseum. Mitt första bestående minne av Lennart var en kväll i Sjövik då vi hade hållit på med arbeten på lok 3. Loket var varmt och vi själva var ganska smutsiga. Lennart kom då på, för att slippa att smutsig åka till Göteborg, att han skulle bada i ett oljefat bakom ROJ 3 med hjälp av varmt vatten från loket. Några andra tvättmöjligheter fanns då inte på stationen i Sjövik. Detta gjorde han och sedan åkte vi hem. Ren tog han bussen mot Göteborg medan jag, smutsig, tog rälsbussen mot Skara.

Under en mängd med år var det Lennart som bar upp föreningen genom sitt engagemang och i stort sett all fritid lade han ned på föreningen.

Han köpte en fritidsbostad i Anten ihop med Stig och Helge för att kunna vara nära Anten och jag kommer ihåg alla de kvällar som vi tillbringat ihop vid köksbordet och vilka framtidsplaner vi där lade upp för AGJ. Planer som i dag i mycket är förverkligade men detta kunde vi då inte ens i vår vildaste fantasi föreställa oss.

Hans klurighet och envishet gjorde att han under många år höll loken och öviga fordon rullande och han var inte sen att hitta udda problemlösningar. Det var även Lennart som ritade och konstruerade och var med och bl.a. byggde våra verkstäder, museihall och vagnhallar. Lennart var civilingenjör och jobbade fram till sin pension på Generator i Göteborg. Ett företag som bl.a. sysslade med pannor,

Under ett antal år på senare tid gled han och föreningen lite isär men hans intresse och vurmande för AGJ fanns ändå kvar. När förhållandena senare ändrades och började normaliseras och Lennart var på väg tillbaka in i vår gemenskap så drabbades han tyvärr av den sjukdom som nu tagit hans liv. Lennart visste under senare tid att hans dagar var räknade men han kämpade emot in i det sista.

För någon månad sedan fick jag en betraktelse skriven av honom där han beskriver hur han 2030 stiger ned från sin himmel, efter att ha fått tillåtelse av Sankte Per, att göra ett dagsbesök på AGJ 2030. En läsvärd betraktelse och som han hade önskemål om att den senare skulle publiceras i Jernvägsnytt. Så kommer också senare att ske i ett kommande nummer.

AGJ var och är Lennarts livsverk och hur diskussionerna än gick inom föreningen så visste vi att AGJ och AGJs framtid låg honom varmt om hjärtat. Hans livsverk lever idag och vi alla medlemmar har ett gemensamt ansvar att detta Lennats livsverk lever vidare.

Lennart vi saknar dej och våra tankar går till dej och dina anhöriga. Vila i frid och du skall veta att i vart fall jag aldrig glömmer dej och vad Du gjort för föreningen.

Lars Johansson
Ordförande AGJ.

Posted in Allmänt.