Sommarens trafik

Sommarens trafik 2022

Att göra en lustresa med tåg på Anten-Gräfsnäs Järnväg (AGJ) är något som hör sommaren till. Gräfsnäs slottspark är sedan länge ett populärt utflyktsmål och den gamla traditionen med tågresor dit hålls fortfarande vid liv, tack vare AGJ.

Under den 12 km långa tågresan har man vacker utsikt över sjön Anten. På väg från Anten till Gräfsnäs så stannar tåget i Kvarnabo och gör ett uppehåll för att fylla på vatten. Passa på att gå fram och titta. När vi kommer till Gräfsnäs vänder vi loket på en vändskiva. 

Anten – Gräfsnäs Järnväg – AGJ – är ett 12 km långt och 891 mm brett levande museum som drivs av en ideell förening. För mer information samt tidtabeller får Du på fliken ”RES MED AGJ” ovan.

Normalt kör vi ånglok i de markerade tågen men förändringar kan ske beroende på brandfara, maskinfel eller liknande. Våra lok är nästan 100 år gamla.

Biljettpriser 2022

ResenärEnkel resaTur och Retur
Barn (0-2 år)gratisgratis
Barn (3 – 15 år)60 kr80 kr
Vuxna120 kr150 kr
Minigrupp
(2 vuxna och 2 barn)
380 kr
Endagsbiljett:
* Barn (3 – 15 år) – 200 kr
* Vuxna – 350 kr
I priserna ingår moms med 6%. Minigrupp går endast att lösa tur och retur (ToR). Vid uppvisande av medlemskort i biljettförsäljningen på stationerna kan fribiljett fås för resan. Medlemskortet är inte en giltig biljett.
Anten kan du betala med kontanter, Swish eller med betal- & kreditkort. I Gräfsnäs kan du inte betala med betal- & kreditkort. Där tar vi tacksamt emot betalningen för biljettköpet i kontanter eller via Swish.

Trafikdagar sommaren 2022

VeckodagDatum
Gruppresedagar:31 maj
Söndagar:5 juni – 21 augusti
Lördagar: 2 juli – 20 augusti
Tisdag, onsdag, torsdag: 12 juli –  28 juli
Museibanans Dagar: 27 augusti & 28 augusti
Tomtetåget 27 & 28 november samt 4 & 5 december

Du behöver inte åka fram- och tillbaka med samma tåg. Här kan Du få förslag till olika reseförslag. Så här tar du dig till Anten med bil eller kollektivt.


Micaelgphi A
Micaelgphi A
2020-03-15
Abborre Abborrfiske nedanför Gräfsnäs. Sedan matlagning fantastiskt god abborrfiske och helstekt med kantareller skivad potatis i grädde med riven färsk pepparrot ❤️
Pia F
Pia F
2019-11-05
Trevligt Det är faktiskt lite av en upplevelse att vara här. Glöm inte att vandra spåren bort mot Brobacka och vänd inte förrän du passerat igenom tunneln. Spännande!
Tollered
Tollered
2019-08-06
Utflykt En otrolig upplevelse för både barn och vuxna. Det finns allt för alla åldrar, tågresa lekplatser badplats och fik. Kan verkligen rekommenderas.
Joakim
Joakim
2019-07-26
Perfect day trip A nice day trip with old train, going in nice nature by a lake. You could visit a castle, a park, and a restaurant halfway. And back in Anten there is a café.
Lovisellen
Lovisellen
2019-07-24
Day trip with steam engine train Excellent day trip in the summer. Entertaining steam train ride (50 min) from Anten to Gräfsnäs, especially for children. Organized by volunteer organisation AGJ. Includes entrance to museum in Anten. The locomative is turned in Gräfnäs and the train goes back to Anten. Check the time table at www.agj. net. In Gräfnäs there is a castle ruin and very impressive park with old oaks and a waterfall. There is a large sandy beach on Lake Anten and a well maintained playground.
Mattias H
Mattias H
2019-07-18
Omistlig med tågintresserade barn Min son älskar tåg och att se ånglok på riktigt och skumpa fram i sakta mak har varit sommarens höjdpunkt. De berättar på en lagom nivå och man får se hur loket fylldes på med vatten och vänds på vändskiva. Är man intresserad av att veta mer så är det bara att fråga. Hunden får åka med så länge den inte sitter på stoppade säten. Finns även ett museum med vagnar, lok och grejer utställda. Det var lite sämre ordning där i år och färre modelltåg i drift. Men det är gratis att gå in och får ses som en bonus till själva resan.
Ulrica
Ulrica
2019-07-16
Mysig dagsutflykt! Konceptet där man kan styra vilken avgång man vill åka tur & retur ger mer spelrum när man åker med småbarn. Personalen är bra på att beskriva hur loket drevs för hundra år sedan. Åkturen och möjligheten att utforska Gräfnäs är något jag rekommenderar alla att göra :)
Da Wang
Da Wang
2019-07-13
有点意思 中途有20分钟的加水。附带列车员讲解一下这段铁路的历史。老式蒸汽车很带感。这条铁路是一个蒸汽车和一个内燃机车交替发车。
Johnny D
Johnny D
2019-04-04
Museiijärnväg. Åkte detta tåg i somras, alltid trevligt med sådana lugna fina åkturer med gamla tåg och vagnar. Kan bli mycket folk som åker med. Vi stannade till en stund för att se slottsruinerna innan det var dags att åka tillbaka. En aktivitet som kan rekommenderas.
Ann S
Ann S
2018-11-06
Detta utflykt måste ni göra ta med barnen och mor och farföräldrar! Vi tog bilen från Alingsås, parkerade vid Antens station. Här finns det en gammal smalspårig järnväg där ett tuff-tåg under sommaren kör ut till Gräfsnäs, vi köpte tågbiljetter i Stationsbyggnaden av en riktig konduktör med skärmmössa, så tuffade loket iväg och drog oss långsam fram utmed sjön Anten. Alla barnen i kupén är tysta, tuff tuff det tuffar på en bra stund och så stannar vi, där är en stor kran vid sidan av spåret, vi får gå av och titta på när en man fylla på vatten! ja det eldas med kol i loket där framme och röken bolmar upp ur skorstenen. Efter en stund ser man en gammal slottsruinen där borta, den ligger på en liten halvö ut i vattnet, den är så fin och så gammalt, "dit ska vi", säger konduktören, han går förbi oss där vi sitter på de gamla hårda träbänkarna och kikar ut över Antens blåa vatten. Det här var en upptäcktsresa! Ett gammalt Ånglok, En gammal slottsruin där kan vi gömma oss här kan vi leka...Så var vi framme och det gick fort för oss att ta oss ner till sandstranden och upp för den lilla kullen, fullt med lekande barn och så vi gamla förstås! Ruinen blev populär här gömde sig barnen! Idag var det soligt och så väntade badet barn älskar bad och mat fanns med i vår ryggsäck., Det fanns restaurang också och dit gick mor och farföräldrarna för att äta. Här på stranden blev vi föräldrar sittandes efter badet mätta och glada, så såg vi nästa bolmande lokomotiv komma dragandes på sina vagnar! De blev en storslagen dag!

Utmärkt
Baserat på 194 recensioner
Merja Saarela
Merja Saarela
2020-10-24
Fin gammal miljö som komma tillbaka i tiden..🚒⛽😊🍁🍂🍃
Jessica Hagnéus
Jessica Hagnéus
2020-08-30
Hela miljön är fantastisk! Byggnader&fordon.
Gunilla Asplund
Gunilla Asplund
2020-08-29
trevligt och i intressant utflykts mål.
Lena Forsberg
Lena Forsberg
2020-08-13
Jättetrevligt 👌 så gott kaffe 👍
Kent Kjessler Mattsson
Kent Kjessler Mattsson
2020-08-02
Mycket trevlig tur, imponerande förening👍
Erik Liljeberg
Erik Liljeberg
2020-07-25
Imponerad av föreningens arbete med att bevara en del av Sveriges historia. Tack för det fina jobb ni lägger ner på att låta dessa tåg fortsätta att rulla.
Mateus Cander
Mateus Cander
2020-07-25
Trevligt med både museum och en åktur med tåget
Elisabeth Cander
Elisabeth Cander
2020-07-25
Trevlig upplevelse med barnbarn
Mariana Villegas Scivetti
Mariana Villegas Scivetti
2020-07-22
Helt underbar plats! Rekommenderas!
Vicky Zhang
Vicky Zhang
2020-07-22
Fantastic journal with these old trains.